Teks oleh Ellyna Ali



KUALA LUMPUR, 14 NOV 2009: Bagaikan sebuah konsert Akademi Fantasia (AF) begitulah suasana yang tercetus dalam pertandingan Separuh Akhir Muzik Muzik (Bahagian 2) di Plaza Alam Sentral, Shah Alam, malam tadi.

Daripada 11 lagu yang dipertandingkan, 7 daripadanya telah dipersembahkan bekas bintang AF termasuklah juara AF musim 6 iaitu Stacy yang mendapat sorakan paling meriah daripada peminat yang berada di dalam dewan tersebut.

Suasananya lebih terasa apabila bebeberapa bintang AF ini turut mendapatkan sokongan padu daripada ahli kelab peminat mereka bersama sepanduk yang tertera nama dan wajah mereka.

Begitu pun, barisan juri telah sebulat suara memilih Aurora nyanyian kumpulan Estranged, Pakai Buang (Stacy), Seadanya Aku (Nubhan), Bengang (Akim) dan Aku Rindu Sayang Kamu (Black) sebagai lagu Top 5 dalam pertandingan itu.

Namun keputusan malam tadi bukanlah muktamad kerana ia bergantung juga kepada persembahan artis lain pada minggu seterusnya. Dengan erti kata lain, pemilihan 14 lagu ke final akan diketahui selepas melihat kedudukan markah selepas 3 minggu Separuh Akhir bersiaran.

Barisan juri yang bertugas adalah komposer Helen Yap, Azman Abu Hassan, penulis lirik Mohariz Yaakob, novelis Ahadiat Akashah serta Azhar Borhan selaku Ketua Juri.

Format permarkahan pertandingan separuh akhir ini adalah berdasarkan 30 peratus markah persembahan pada malam pertandingan dicampur dengan 70 peratus penilaian yang dibuat sebelum persembahan.

Lagu lain yang gagal berada di dalam senarai Top 5 ini adalah Tahu Tak Tau Berjoget (Jinbara), Ku Pinjam Satu Bintang (Riz & Alyah), Fikirlah (Aizat), Khatimah Cinta (6ixth Sense), Cinta Gila (Grey Sky Morning) serta Benar-Benar (Adam).

Separuh Akhir Bahagian 3 pula akan diadakan pada di tempat yang sama minggu depan (20 November). Antara artis yang bakal mempertandingan lagu mereka adalah Bunkface, Tomok, Jinbara, Stacy, Aizat, Faizal Tahir dan Misha Omar.


*Sumber: Murai.com

____________________________________________________________________

Artis Realiti Kuasai Top 5 Separuh Akhir Muzik-Muzik 2


Kecuali Estranged, melalui lagu pencalonan mereka "Aurora", empat tempat di Top 5 di bolot oleh artis-artis realiti.

Mereka adalah juara Mentor 3 dan Akademi Fantasia 6, Black ("Aku Rindu Sayang Kamu") dan Stacy ("Pakai Buang") serta dua rakan seperjuangan Stacy dari AF musim 6 dan 7, Nubhan ("Seadanya Aku") dan Akim ("Bengang").

Mereka berjaya mengalahkan Jinbara ("Tahu Tak Tau Joget"), Alyah & Riz ("Ku Pinjam Satu Bintang"), Aizat ("Fikirlah"), 6ixth Sense ("Khatimah Cinta"), Grey Sky Morning ("Cinta Gila") dan Adam ("Benar-Benar").

Sekali lagi diingatkan, kedudukan mereka di Top 5 tidak bermakna mereka akan ke Anugerah Juara Lagu (AJL). Mereka masih perlu bersaing dengan Top 5 dari minggu lepas serta lapan lagi finalis yang akan berentap di Muzik-Muzik Separuh Akhir minggu depan. Siapa yang bakal layak ke AJL akan terjawab pada 20 November ini.

Pemilihan dibuat berdasarkan pemarkahan oleh juri profesional berdasarkan persembahan pada malam pertandingan dicampur markah penilaian lagu yang dibuat sebelum persembahan.

Seperti minggu lepas, panel juri terdiri daripada Azlan Abu Hassan, Helen Yap, Mohariz Yaakup, Ahadiat Akashah dan Azhar Borhan.


*Sumber: Gua.com

Categories: