Oleh Raja Nurfatimah Mawar Mohamed

Ahmad Talib (kiri) turun padang mengacau bubur lambuk.
BAGAIKAN tidak lengkap jika tidak menjamah juadah tradisi bubur lambuk pada bulan Ramadan. Pelbagai cara penyediaan bubur lambuk dilakukan, paling menarik apabila penyediaan bubur dilakukan secara gotong-royong. Kemeriahan itu turut dirasai barisan penyanyi, pelakon dan pelawak tanah air di kalangan generasi muda.

Antara mereka termasuklah Diana Danielle, Aizat, Farawahida, Tomok, Nubhan, Farhan, Along Raja Lawak, Zila AF dan kumpulan 6ixth Sense.

Siapa kata golongan selebriti tidak pandai ke dapur, lihatlah betapa cekapnya mereka menyediakan bubur lambuk untuk diagihkan kepada golongan kurang bernasib baik dan masyarakat sempena Ramadan kali ini. Namun, tanpa bantuan pakar masak, Chef Zamri Idris dari Taylor College dan Chef Souji Gopala dari Kerala, India, mungkin usaha memasak bubur lambuk tidak mampu dilaksanakan.
Mereka bertungkus lumus dalam merealisasikan Program Bubur Lambuk Amal Media 2009 anjuran Kelab Kebajikan, Sukan dan Rekreasi, Jabatan Pengarang Harian Metro/Berita Harian/New Straits Times dengan kerjasama Persatuan Penduduk dan Rukun Tetangga Perumahan Kondo Rakyat, Nestle, Petronas dan Taylor College di Kondo Rakyat, Pantai Dalam, Bangsar, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
Artis yang terbabit dalam Program Bubur Lambuk Amal Media 2009.

Program kali kelima penganjurannya dirasmikan oleh Exco Wanita Umno merangkap Ketua Wanita Umno Wilayah Persekutuan, Senator Datuk Azizah Samad yang mewakili Datuk Seri Shahrizat Jalil. Turut hadir, Pengarah Eksekutif Berita Dan Operasi Editorial Media Prima Bhd merangkap Pengarah Eksekutif Editorial NSTP, Datuk Ahmad Talib dan Presiden Kelab Kebajikan, Sukan dan Rekreasi NSTP, Shahiman Sharip.

Selain bertungkus lumus menyediakan juadah, ia juga bertujuan mengeratkan lagi hubungan akrab antara artis dengan masyarakat setempat. Program amal itu ditaja Giant (Dairy Farm Giant Malaysia Sdn Bhd), Maggi (Nestle Product), Petronas, Bernas Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Genting Highlands Bhd dan Amanah Raya Bhd.

Sungguhpun peluh membasahi baju ketika menyediakan keperluan juadah, suasana penuh riuh rendah apabila suara `makcik, pakcik’ mengomel menurunkan petua masakan kepada artis muda. Paling menarik apabila gotong royong kali ini disertai pelbagai bangsa yang menggambarkan perpaduan dan keharmonian masyarakat di negara ini. Masyarakat Melayu, Cina, India dan warga asing seperti Indonesia, China dan Vietnam bergotong-royong memasak 22 periuk bubur lambuk untuk diagihkan kepada anak yatim, ibu tunggal, warga emas, surau, masjid selain pasukan keselamatan seperti polis, bomba dan kakitangan media.

Diana menyifatkan suasana penyediaan makanan itu sendiri satu pengalaman baru buat dirinya. Sebelum ini, dia hanya perlu membeli saja bubur berkenaan namun menerusi program itu, dia sedikit sebanyak mengetahui cara membuatnya.

"Saya tak pernah menyertai program kemasyarakatan begini sebelumnya. Saya tak sangka dalam kota raya macam Kuala Lumpur masih wujud aktiviti gotong-royong yang begitu harmoni seperti suasana di kampung. Sekarang barulah saya sedar betapa susah menyediakan semangkuk bubur lambuk. Terima kasih pihak penganjur yang sudi mengundang saya. Ini juga pengalaman baru buat saya.

"Bukan mudah menyediakan bubur lambuk kerana menyediakan ramuannya saja sudah membuatkan peluh saya tidak habis-habis menitik. Tiba giliran mengacau ia tambah meletihkan tapi saya puas kerana dapat membantu sekadar yang mampu," katanya.
Diana dan Farawahida mengagihkan bubur lambuk yang sudah masak.
Tomok pula seronok menyertai program yang mampu mengeratkan hubungan silaturahim antara golongan artis dan masyarakat. Selain itu, dirinya juga terkenang zaman dulu kerana ketika bergotong royong memberi ruang kepadanya bertemu rakan dan jiran tetangga.

"Selama ini, saya hanya tahu makan bubur lambuk tapi tak berpeluang belajar. Barulah saya tahu bagaimana remeh dan renyah membuat bubur lambuk. Saya suka bubur lambuk sejak kecil terutama pada bulan puasa. Tak sangka hari ini saya berpeluang belajar membuatnya sendiri. Apabila bergotong-royong, macam-macam tips memasak dapat saya pelajari daripada ramai makcik di sini," katanya.

Farawahida yang juga Duta Bubur Lambuk berkata, ia adalah kali kelima dirinya menyertai aktiviti kemasyarakatan dan program amal anjuran Kelab Kebajikan, Sukan dan Rekreasi NSTP.

"Juadah bubur lambuk ibarat kemestian bagi saya apabila tiba Ramadan. Setahu saya, kemeriahan bubur lambuk cukup sinonim di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Malah, ia ibarat satu tradisi apabila bubur lambuk cukup terkenal di sana. Begitupun, selepas menyertai program ini tahun demi tahun, saya dapat rasai kemeriahan sebenar menyediakannya. Bayangkanlah ketika melangkah masuk ke Kondo Rakyat, saya sudah dapat menghidu rempah masakan. Malah, saya kagum dan seronok melihat gotong-royong setiap tahun," katanya.


*Sumber: Berita Mingguan

Categories: